22 gelopen marathons vormen Raalte 900 jaar

donderdag 03 maart
‘Raalte negenhonderd jaar letterlijk op de kaart zetten’

RAALTE – De laatste kilometers zaterdag waren pittig, maar het is Hans Groen uit Raalte toch gelukt; in een jaar tijd heeft hij 22 marathons gelopen die samen de woorden ‘Raalte negenhonderd jaar’ vormen. Een combinatie van een mooie uitdaging en een geintje; zo omschrijft Groen het idee waar hij een jaar geleden mee begon. Dat was in dezelfde periode dat de eerste voorbereidingen voor de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte van start gingen. Plus natuurlijk de ervaring twee jaar geleden toen hij voor een goed doel, Leergeld Salland, zes marathons in de vorm van het woord ‘Raalte’ liep. Dat leverde in 2021 ruim 5.000 euro op.

Bij de eerste zes marathons afgelopen jaar kon hij diezelfde routes mooi opnieuw gebruiken. “Daarna hield ik eerst een kleine slag om de arm. De 0 kan je ook als o gebruiken en de 9 als een g. Ik wilde eerst kijken of het zou lukken, of ik geen blessures zou krijgen. Uiteindelijk is alles goed gegaan en heb ik dus 22 marathons gelopen en Raalte negenhonderd jaar voluit kunnen neerzetten op de kaart.” Dat ging achteraf zonder grote problemen, al moest er flink wat geregeld worden; “Meestal kon ik thuis starten maar eindig je dan in Luttenberg of Haarle. Gelukkig was er altijd wel iemand die me weer terug naar huis wilde rijden.”

Het bleef overigens afgelopen jaar niet bij deze 22 bijzondere marathons in Salland zelf; tussendoor liep hij ook nog de officiële marathons van Amsterdam, Rotterdam en Enschede. “Mijn totaal staat nu op 191 gelopen marathons. Het volgende doel ligt dus voor de hand; 200 marathons lopen. Wanneer? Dat moet dit jaar wel lukken denk ik.”

De 100-ste marathon liep hij in april 2017 in Rotterdam (waar hij ook zijn  allereerste liep) in een opvallend struisvogelpak. “Dat was nog behoorlijk afzien. Het was warm dus was het zweten in dat pak, ik ben onderweg kilo’s afgevallen. Ik ga nu maar eens nadenken hoe ik die 200-ste ga lopen.”

Groen, in het dagelijks leven musicus, componist en muziekdocent is uiteraard ook betrokken bij de viering van Raalte 900 jaar. Met het lied en de video ‘Toen en nu’ zorgde hij voor een muzikaal cadeautje voor alle inwoners van Raalte. De tekst, een duet tussen het verleden en het heden, werd geschreven door Gerard Oosterlaar en Willem Verdaasdonk en onder meer de solisten Joyce Groen en Thomas Bril maar ook Ton Nieuwkamp met een prachtige solo op de sax en Wilfred Harleman op slagwerk zijn daarin te horen. De beelden, een combinatie van foto’s van toen en beelden van nu, werden gemaakt en gemonteerd door Ton van der Toom. Groen zelf componeerde en coördineerde deze bijzondere muziekvideo die via de site van Raalte 900 jaar (www.900jaarraalte.nl/video-toen-en-nu-door-hans-groen/) op YouTube al meer dan 1000 keer is bekeken..

Bij die muziekvideo zal het dit jaar niet blijven:  “We zijn met een groep mensen bezig met de voorbereidingen voor een groot muziekspektakel op 21 oktober Bij Lampe. Wat er precies gaat gebeuren, daar zijn we hard voor aan het werk.” En de voorkeur van Groen kennende, bekend van onder meer grote bevrijdingsconcerten in zijn woonplaats en groot liefhebber van symfonische rock, wordt het ongetwijfeld een bijzondere avond.

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.