In samenwerking met Roalter Wind publiceert 900 jaar Raalte verhalen in het jubileumjaar. Zo ook over de sloophamer die in Raalte in diverse oude gebouwen is gegaan. “Roalter misdaden”, zoals ze het destijds in de Roalter Wind noemden. Dit keer de ‘stadsmuur’ van Raalte: Misschien wel het mooiste voorbeeld van Roalter Wind…
FRAAI STAALTJE GESCHIEDVERVALSING OM INDRUK TE MAKEN OP DUITSE NOTABELE
De ‘stadsmuur’ van Raalte: het mooiste voorbeeld van Roalter Wind
In deze rubriek ‘Roalter Misdaden’ hebben we inmiddels een aantal keren bewezen hoe gemakkelijk er in het verleden in Raalte met de slopershamer werd gezwaaid. Historische panden werden zonder al te veel discussie met de grond gelijk gemaakt om ruimte te creëren voor iets vaags als de vooruitgang. De geschiedenis is regelmatig geweld aangedaan. Door te slopen, maar zelfs ook door te bouwen. Het verhaal van de stadsmuur ongetwijfeld het fraaiste staaltje geschiedvervalsing dat er in Raalte is geschreven.
Schoolkinderen, winkelend publiek, dagjes- mensen, toeristen, feestvierders. Velen zijn de monumentaal ogende muur tussen de Kruis- verheffing en de parkeerplaats van de Herenhof gepasseerd of zijn onder de stenen poort door gefietst of gewandeld. Waarschijnlijk zonder te weten wat het precieze verhaal is achter deze ‘stadsmuur’ en de poort.
Waarom we er nu aandacht aan besteden? Er is een actuele aanleiding. (Noot vd redactie: dit artikel is afkomstig uit Roalter Wind 2012) Een medewerker van een plaatselijk horeca-etablissement ramde in juni met zijn bestelbus de poort aan diggelen. Het ongelukje zou volgens de reacties in de plaatselijke media een goede reden kunnen zijn om definitief een einde te maken aan deze dwaling uit de Raalter geschiedenis. De gemeente heeft echter laten weten dat het poortje in de oude glorie wordt hersteld. Om het zo natuur- getrouw mogelijk na te maken, wordt gebruik van oude foto’s uit het gemeentearchief.
1978
De ‘stadsmuur’ is een prachtige inspiratiebron voor verhalenvertellers. Herman Hannink bekende in zijn legendarische rubriek ‘Te hooi en te gras’ dat hij het vaak gebruikte om met een knipoog de meest fraaie legendes voor het voetlicht te brengen. In de spectaculaire versie deed de ‘stadsmuur’ dienst als verdedigingswerk. De inwoners van Raalte moesten tenslotte toch worden beschermd tegen de gruwelen van bisschop Bernhard von Galen (Bommen Berend) of de roemruchte Graaf Eelco de Rooie. En als Hannink helemaal in goede doen was, werden er ook nog een paar Vikingen bij gehaald…
De waarheid is dat de ‘stadsmuur’ het beste voorbeeld is van Roalter Wind. Oftewel, Raalte heeft zich hier echt een te grote broek aangemeten. We schrijven het jaar 1978 en Raalte stond op het punt om een historische vriend- schapsband met de Duitse plaats Mettingen te tekenen. De Duitsers zouden hier op bezoek komen om de zomerfeestelijkheden bij te wonen en tegelijk de handtekening onder de jumelage te zetten.
De komst van een groot aantal notabelen, waaronder zelfs de oud-voorzitter van het Europees parlement, bracht het gemeentebestuur van tevoren enigszins in verlegenheid. Want, een historische verbintenis moest toch wel op een bijzondere plek worden getekend en die lagen in Raalte natuurlijk niet voor het oprapen. Om de Duitsers te tonen dat Raalte wel degelijk over enig historisch besef beschikt, werd in de gauwigheid een muur uit de grond gestampt. Een muur die met de Basiliek H. Kruisverheffing op de achtergrond gemakkelijk zou kunnen doorgaan voor een ‘stadsmuur’. Zouden de Duitse gasten op de feestelijke dag 2012 ook verhalen over Bommen Berend of Eelco de Rooie te horen hebben gekregen?
2012
In juni van dit jaar reed een medewerker van een horecabedrijf uit Raalte op een zaterdagavond de poort omver. Buurman Herman Hannink schrok van een flinke knal. Met de poort bezweek ook een deel van de aangrenzende muur die de scheiding vormt met het ‘Behouden Huys’, de woning van Herman Hannink. De amateurhistoricus was altijd één van de grootst criticasters, maar ‘nu ie er niet meer is, vind ik het toch ook wel een gemis’, liet hij uit zijn mond optekenen. De muur is inmiddels in ere hersteld. Anders is het met de poort. Daar moet eerst nog een taxateur bij komen. Dat er schade-experts aan te pas moeten komen, leidde tot wat cynische en hi larische reacties op de internetsite van Salland Centraal. ‘De neppe stadsmuur van Raalte is kapot. Wat een ramp! Als het nu echt een uit Middeleeuwen stammende muur was, dan zou ik er inderdaad schade-experts op af sturen. Nu zou ik de gebr. Meijer sturen…’ Misschien was de reactie afkomstig van iemand met banden met het gelijknamige bouwbedrijf, maar de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door Bouwbedrijf Klunder.