Carillonbespeling door beiaardier Henk Veldman

Waar & Wanneer?

Datum:zaterdag 15 juli
Tijd:15:00 - 16:00
Locatie:Kruisverheffing
Thema:Van Raelt tot Raalte

Zaterdag 15 juli; aanvang 15.00 uur. Op de beiaard van de Kruisverheffingskerk te Raalte

 

  1. Intrada ‘Let the trumpet sound’

            -Stoppelhaene lied

Als openingstuk een feestelijke intrada over het bekende Stoppelhaenelied. Korte motiefjes uit het lied zijn vastgelegd in de sequencer (een onderdeel in de meeste synthesizers waarin je maximaal 32 stappen aan muziekinformatie kunt vastleggen). Deze stroom aan noten vormt de basis van de improvisatie.

 

  1. De ridders van Ramelo

            -Middeleeuwse klanken uit de 13de eeuw

Met het keyboard en met een licht ritmische ondersteuning van de drumcomputer, tover ik eeuwenoude klanken tevoorschijn, waarop ik met de zwaarste klokken beiergeluiden maak, zoals men in de middeleeuwen musiceerde.

 

  1. Blokje kerkmuziek

            -Dooplied – Jouw leven staat aan het begin (lied 626)                

            -Huwelijksmars – Felix Mendelssohn Bartholdy

            -Veni Creator Spiritus

In de kerk worden de grote gebeurtenissen in ons leven gevierd en liturgisch vormgegeven. Ik speel drie bekende liederen op het carillon die ik met een heel moderne sound uit de apparaten overgiet.

 

  1. Blokje Ribs & Blues

            -Built and broken – Blackbird

            -Waiting for the dawn – Walter Trout

Twee heerlijke nummers uit het jaarlijkse bluesfestival die nu van baslijn en een drumtikje worden voorzien.

 

  1. Twee synthesizer klassiekers

            -Jump – Van Halen

            -Peter Gunn – ELP

Dit is een klassiek nummer van de hardrockband Van Halen waarbij het keyboard – met een heel herkenbare vette sound – een prominente rol speelt.

De band ELP (Emerson, Lake and Palmer) stond aan de wieg van het succes van de synthesizer. De virtuoze toetsenist Keith Emerson wist uit zijn Moog-synthesizer een enorme rijkdom aan klanken tevoorschijn te toveren. Sindsdien maakt de synth bij de meeste popgroepen, zeker bij studio-opnames, deel uit van de klank. Het thema van Peter Gunn is gecomponeerd door Henry Mancini, gecomponeerd in 1959 voor een bekende tv-serie.

 

  1. Live looping performance

            -Shape of my heart – Sting

Dit heerlijke nummer van Sting wordt een ‘live looping performance’. Looping is het herhalen van een deel van het nummer, middels een looppedaal, waarmee steeds nieuwe informatie aan de bestaande track kan worden toegevoegd. De melodie wordt op de klokken gespeeld. Erg spannend om te doen want de timing komt precies.

 

  1. Slot ‘900 jaar Raalte’

            -Technobeat ‘Nine hundred Miles’

Improvisatie op basis van een technobeat (130 pm), waarbij de synth in een razend tempo steeds wisselende baspatronen herhaalt. De song ‘Nine hundred Miles’ is een oude Amerikaanse klassieker uit 1924.

 

 

 

 

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.