“ half Raalte kwam er over de vloer”
Op de site van 900 jaar Raalte plaatsen we af en toe oude verhalen die in het verleden door Roalter Wind zijn beschreven. Dit keer een verhaal wat ook landelijk wat stof deed opwaaien. Over Gay Hotel Sallandia.
‘Ik moest er vaak om lachen. Mijn vrienden trokken vanuit het zuiden naar Amsterdam, want daar gebeurde het natuurlijk allemaal voor ons. Ik besloot naar Raalte te verhuizen en ze vroegen zich af wat ik daar toch zocht. Man, ik was amper inwoner van Raalte of we hadden hier een echt Gay Hotel.’ Willy Lourenssen, waarschijnlijk de bekendste homo van Raalte, ziet er na al die jaren nog steeds wel de grap van in.
Samen met vriend Herman kwam hij wel eens over de vloer van Gay Hotel Sallandia, zoals de volledige naam luidt. Het waren echter niet alleen homo’s en lesbiennes die vanaf augustus 1990 de weg vonden naar deze nieuwe horecagelegenheid. “Half Raalte kwam erover de vloer. Maar dit betekent toch niet dat vele mannelijke bezoekers van de herenliefde waren en de aanwezige dames zich eveneens tot hun eigen geslacht wendden? Nou, je zou nog wel eens versteld kunnen staan, aldus Lourenssen die in Raalte vooral bekend is van zijn rol als lokaal en provinciaal politicus voor de SP. Wie in de geschiedenis duikt van Hotel Sallandia (nu Borrelz tot en met Ufuk*) ziet dat er tot 1977 niet veel van de hand is. Het echtpaar Slingeland was de laatste exploitant die het hotel aardig aan het draaien had. Nadat het echtpaar koos voor een toekomst elders in het land duurde het tot mei 1981 voordat de toenmalige eigenaar Grolsch Brouwerij een nieuwe huurder vond. Dit was echter geen lang leven beschoren. Hotel Sallandia kwam nog even in handen van De Zwaan-eigenaar Schuchard, maar helaas kreeg hij te maken een faillissement. Opnieuw leek er een lange periode leegstand aan te breken, maar Lidia Merkelijn ‘verblijdde’ de eigenaar (belegging maatschappij Wibo in Meerkerk) met haar verzoek om er een Gay Hotel van te maken.
Thuis voor homofielen
Dit deed natuurlijk nog wel wat stof waaien in het roomse Raalte en niet alleen hier. Gay Hotel Sallandia was landelijk nieuws en zelfs vanuit Duitsland, Japan en Engeland meldden zich camerateams op de Grote Markt.
Burgemeester Willem Zuidwijk, net terug van vakantie, was enigszins verrast door de nieuwe bestemming. Hij had weliswaar contact gehad met mevrouw Merkelijn, maar in het gesprek was met geen woord gerept over een Gay Hotel. ‘Ik had het prettig gevonden als ons dat wel zou zijn verteld. We hebben er uiteraard geen bezwaar tegen. Maar we zullen niet dulden dat er aanstoot wordt gegeven’, aldus de burgervader in het Reformatorisch Dagblad. Overigens ging de nieuwe huurder, afkomstig uit Groningen, niet over één nacht ijs. Een onderzoek wees uit dat er in de wijde omtrek geen soortgelijk etablissement te vinden was en dat het haalbaar moest zijn om in het kloppende hart van Salland een Gay Hotel te exploiteren. Een thuis voor homofielen, dat zou het volgens Merkelijn moeten zijn. Oftewel een plek waar gelijkgestemden samen kunnen zijn en samen kunnen slapen. Het samen slapen was misschien wel het einddoel, maar eerder op de avond kon de doelgroep zich vermaken in de Gay Bar (met eigen escort service!) en The Pink Panther Club. Om publiek te trekken werd landelijk geadverteerd, onder andere in Gay Krant (zie advertentie bij dit artikel).
Persona non grata
In het begin konden huurder en bedrijfsleiders Henry Ramakers en Henk Niemel nog reppen over goede belangstelling, maar amper vijf maanden na de opening van het eerste homohotel in deze regio gingen de deuren Gay Hotel Sallandia definitief dicht. Voor Willy Lourenssen was het geen grote schok. “Wij zagen natuurlijk ook wel dat het hotel nooit echt van de grond is gekomen. Het heeft Raalte veel bekendheid opgeleverd, maar verder was het een schimmig iets.’
De sluiting betekende waarschijnlijk dat een flink aantal mensen een zucht van verlichting slaakten, zoals Raaltenaar G. ten Broeke die bij RTV Raalte uitriep dat ‘een homotent niet in deze streek thuishoort’. Deze opmerking schoot voorzitter Hubert Vonhoff van RTV Raalte helemaal in het verkeerde keelgat. ‘Het is erg genoeg als mensen dit soort belachelijk ideeën hebben, maar het uitzenden daarvan kan absoluut niet door de beugel.’ Met deze woorden verklaarde hij Ten Broeke tot person non grata. Saillant detail in deze kwestie is dat de zoon van Ten Broeke volgens Lourenssen eveneens de voorkeur gaf aan de herenliefde.
*Noot van de redactie: Enkele gegevens in dit artikel zijn gedateerd en daardoor soms onjuist in de huidige tijd. Dit artikel is eerder gepubliceerd in Roalter Wind en gebruikt de data uit die periode.