Leerlingen Carmel College Salland duiken in de geschiedenis van 900 jaar Raalte

donderdag 03 maart

Dat Raalte 900 jaar geleden voor het eerst in een document officieel genoemd werd, dat weten Kamila Theunissen en Minke Groote Schaarsberg, Vwo-leerlingen van het Carmel College Salland pas sinds kort. Komende maanden gaat dat ongetwijfeld veranderen; samen met zo’n 40 medeleerlingen gaan ze thema’s zoals de Gouden Eeuw, de Renaissance, de industrialisatie en de Tweede Wereldoorlog onderzoeken en uitwerken, parallel aan die van de maandelijkse bijeenkomsten in de Plaskerk.  Om daarna een speciale les op een Raalter basisschool te gaan geven, aangevuld met een expo in het atrium van de eigen middelbare school.

“Waarbij eerst zo’n thema breed wordt onderzocht om daarna de gevolgen voor en de gebeurtenissen in het dorp Raalte te bekijken. Een soort van trechter, van boven breed en daarna steeds smaller en toegespitst op 900 jaar Raalte,” licht docente (geschiedenis, mens en maatschappij, oriëntatie wetenschappelijk onderzoek) Dieuwertje Kuppens toe.  Deze geboren en getogen Raaltese werd enthousiast gemaakt voor dit bijzondere schoolproject door Esther Vastenavond, Mirjam Borger en Geert Hannink, allemaal betrokken bij de organisatie van 900 jaar Raalte.

Zo’n veertig leerlingen van VWO-Plus gaan er nu dus komende maanden mee aan de slag. En helemaal vrijwillig, benadrukt Dieuwertje. “Er wordt ook geen cijfer of zo gegeven na afloop, alleen feedback na afloop. Afgelopen twee jaar geven we al geen cijfers meer bij dit soort projecten. Dat bevalt heel goed. Het gaat prettiger met minder druk en stress voor de leerlingen. En de resultaten zijn net zo goed. We hebben net voor de gemeente Raalte een project afgerond over de herinrichting van de stroken grond als de hoogspanningsmasten in Raalte-Zuid onder de grond verdwijnen. En nu dus 900 jaar Raalte. Dat zal tot juni of juli gaan duren.”

Zowel Kamila als Minke, beiden 14 jaar, weten zelf nog niet zo lang dat Raalte dit jaar het 900-jarig bestaan viert.  Kamila;  “Mijn moeder wist het wel. Het is erg lang, 900 jaar, er zal hier ontzettend veel veranderd zijn. Het lijkt me leuk om dat allemaal te ontdekken.”

Minke kreeg het van haar opa en oma te horen. “Tijdens de Dorpsquiz Raalte toen we als Team Dubbel OO en T meededen, een verwijzing naar de spelling van Groote Schaarsberg. Opa en oma hebben veel boeken over de geschiedenis van Raalte. We zijn als team 63-ste of zo geworden bij de dorpsquiz, dat was niet heel goed,” lacht ze.

Komende tijd gaan de leerlingen van het Carmel College Salland dus in groepjes van acht leerlingen ongeveer een dag in de schoolweek aan de slag. Op zoek dus naar historische informatie in archieven, bij de Historische Vereniging Raalte, bij de Plaskerk of waar dan ook. Hoe ze dat allemaal precies gaan aanpakken, dat zal komende tijd duidelijk worden. Wel weten Kamila en Minke nu al behoorlijk goed hoe zo’n les straks over 900 jaar Raalte (Dieuwertje; “In ieder geval op de Linderte maar we hopen op meer Raalter basisscholen”)  er op de basisschool uit moet gaan zien. “Met quizjes en spelletjes moet je het leuk maken. Die leerlingen op de basisschool moeten ook veel zelf doen, je moet ze er volgens ons echt bij betrekken, dan leren ze er wat van. Je moet op de basisschool natuurlijk niet aankomen met een saaie en moeilijke lezing of zo,” weten Kamila en Minke nu al.

Hun docente; “Onze 40 leerlingen moeten en kunnen komende maanden echt hun eigen pad gaan volgen en hun eigen ideeën invoegen. Misschien komen ze wel met originele invalshoeken die zij als jongeren belangrijk of interessant vinden bij zo’n thema. En waar volwassenen mogelijk helemaal niet aan hebben gedacht. Uiteindelijk worden ze zo alleen maar meer bij de viering van 900 jaar Raalte betrokken. Ik denk dat het heel goed is dat we op deze manier ook de jeugd bij de viering van Raalte 900 jaar kunnen betrekken.”

Leerlingen Carmel College Salland duiken in de geschiedenis van 900 jaar Raalte
(Vlnr) Docente Dieuwertje Kuppens en de leerlingen Kamila Theunissen en Minke Groote Schaarsberg duiken (samen met zo’n 40 medeleerlingen) in de geschiedenis van 900 Raalte.

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.