Met de benenwagen op zoek naar de schat of historische weetjes

dinsdag 07 juli

Dat Raalte een wandelgemeente is, wisten we al wel. Niet voor niets zijn hier prachtige  routes uitgestippeld waarvan gretig gebruik wordt gemaakt. En niet voor niets is Raalte het domein van de jaarlijkse Sallandse Wandelvierdaagse. De nadruk ligt dan wel vaak op de natuur en de af te leggen kilometers. Dat je het ook anders kunt insteken, blijkt wel uit het programma van 900 Jaar Raalte. Zo kun je nu al meedoen met de Raalte900 Geocache en wordt op 14 juli tijdens het van Raelt tot Raalte weekend, een historische wandeling gelanceerd. Beide zijn bij uitstek geschikt voor alle leeftijden.

Laten we beginnen met Raalte900 Geocache. Nog nooit van geocaching gehoord? Dan ben je waarschijnlijk één van de weinigen. De sportieve en avontuurlijke vrijetijdsbesteding wint snel aan populariteit. Overal in de wereld en zeker ook in Salland. Hoe het werkt, leggen initiatiefnemers Renee Segbers en Remco te Wierik graag uit. “We leiden je via een app in een wandeling langs een aantal bijzondere plekken in Raalte. Af en toe krijg je vragen over de locatie waar je bent. Aan het antwoord is een coördinaat verbonden. Al die coördinaten samen geven de locatie van de cache weer. Maar…dan ben je er nog niet, want de cache is goed verstopt, dus je moet nog wel even zoeken”, aldus het duo dat vol enthousiasme vertelt over de diverse caches. Soms zijn het pvc-buizen, de andere keer fotorolletjes of vogelhuisjes. “Als er maar een logschrift in past waarin de vinder zijn/haar naam kan schrijven en soms liggen er ook ruilitems. Zo hebben wij ook een special item in het kader van het jubileumjaar laten maken.”

Het is dus een soort ‘op jacht naar de schat’. Of ‘Pokémon voor volwassenen’… Wat je er ook van vindt, het wordt massaal beoefend. Alleen in Nederland zijn er al vijftigduizend caches verstopt en over de hele wereld zijn het er miljoenen. “Er ligt er zelfs één op Antartica”, geven de twee aan dat in principe geen stukje (ei)land onbenut blijft. “Je mag er zelf ook zoveel verstoppen als je wilt. Het is zeker geen commercieel verhaal.”

 

Culturele pareltjes

Geocaching is een tijdverdrijf waaraan heel veel goede aspecten zijn gekoppeld zoals sportiviteit (wandelen), braintraining (puzzelen) en gezondheid (lekker in de buitenlucht). Het draait niet om snelheid en je kunt het zowel solo als met een groepje doen. “Het mooie is dat je het overal direct kunt spelen, want er is altijd wel een cache in de buurt. Bovendien kom je met mooie verborgen plekjes en culturele pareltjes in aanraking. Locaties dichtbij huis waar je nog nooit bent geweest”, vertellen Renee en Remco.

Als we het hebben over bijzondere, kenmerkende locaties in Raalte, dan is de historische wandeling zeker ook een aanrader. Ontwikkeld door de mannen van de Ronde Tafel en gericht op jonge gezinnen met kinderen. “En het leuke is dat het is opgepikt door de basisscholen die het hebben opgenomen in hun lesprogramma. Het is een kleine wandeling vol historische weetjes. Dan blijkt wel dat Raalte er vroeger echt heel anders uitzag”, zeggen Cyril Mentink en Bart Groot Beumer lachend.

Net als andere serviceclubs was dus ook de Ronde Tafel benaderd om een bijdrage te verlenen aan Raalte900. “Onze gedachte ging vrijwel meteen uit naar een wandeling omdat we iets blijvends wilden creëren. En het uitgangspunt was dat je het met het hele gezin moet kunnen lopen, dus ook grootouders met kleinkinderen. Het is bedoeld voor onze eigen inwoners en zeker ook voor de toeristen en recreanten. Zelfs voor mensen uit het bedrijfsleven die hier een avond overnachten en ’s avonds na het eten even een ommetje willen maken. Je hebt dan in ieder geval een leuke route en je steekt er ook nog iets van op.”

De twee wandelingen zijn kort en kennen een lage drempel. Dat moet uitnodigen om er aan deel te nemen. De logische slotvraag is dan ook wanneer het voor de organisatoren geslaagd is. “Als deelnemers de cache vinden”, zegt Renee. En Remco? “Ik vind het mooi als we reacties krijgen dat mensen op een bepaalde plek nog nooit zijn geweest.” De mannen van de Ronde Tafel hebben de lat niet zo hoog gelegd: “We hopen vooral dat het jonge gezinnen uitnodigt om lekker naar buiten te gaan en samen actief te zijn.”

De app met de historische wandeling is vanaf 14 juli gratis te downloaden onze website www.900jaarraalte.nl. Wil je meedoen met Raalte900 Geocache? Registreer je dan bij www.geocaching.com. De bijbehorende app kun je gratis downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. Veel caches zijn met een gratis account te spelen. Het is dan voldoende als je over een smartphone met GPS en een app beschikt.

Tweede themaweekend: van Raelt tot Raalte

Het is geen toeval dat de historische wandeling van de Ronde Tafel op 14 juli officieel wordt gelanceerd. Het valt namelijk precies in het tweede themaweekend van Raalte900. In ‘Van Raelt tot Raalte’ ligt de nadruk ook op de historie.

In tal van activiteiten wordt stilgestaan bij het rijke verleden van Raalte. Dat varieert van de Raalter Top 900 (een samenwerking tussen de regionale radio- en televisiezender Salland1 en café De Gouverneur) tot de onthulling van het bord over de ridders van Ramelo. En van meerdere thema-exposities tot een historische processie van Kruisverheffing naar Plaskerk. En van een modeshow met historische religieuze kleding tot een schouwspel waarin wordt nagebootst hoe de rechtspraak in vroeger tijden in z’n werk ging. Voor het complete programma check deze link: Programma – 900 jaar Raalte

 

[tekst: Rudi Buitenkamp – fotografie: Stefan Kemper]

 

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.