Middeleeuwers verbinden Raalte 900 met SW4D

vrijdag 10 oktober

Het idee lag voor de hand, hoe combineer je de zestiende Sallandse Wandelvierdaagse met de viering van Raalte 900 jaar? De werkgroep ‘Kunst en cultureel vermaak’ van de SW4D ging aan de slag en het resultaat mag er zijn. Vier dagen lang, van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 oktober zullen de duizenden wandelaars onderweg historische figuren ontmoeten zoals die in de Middeleeuwen hier in de streek rondliepen; van adellijke dames, minstrelen en de hoefsmid tot poortwachters, beulen en kruidenvrouwtjes.

“En een echte schout met zijn rakker waarvoor we oud-politieman Wim Rabelink hebben gevraagd”, vertellen Carla Schulkes en Anne-Marie Klein Koerkamp. Samen met Mariet Velderman vormen zij de kleine werkgroep die sinds 2018 voor cultureel, muzikaal en theatraal vermaak zorgt tijdens de vier wandeldagen. “Al blijft de beleving van het wandelen zelf door het mooie Sallandse landschap altijd voorop staan, het moet geen carnaval worden. Wel vestigen we de aandacht op bijvoorbeeld monumentale landgoederen of bijzondere gebouwen en kerken. En zorgen voor theater, muziek of laten cultureel erfgoed zien zoals de streektaal. Daarbij komen nog eens de koren en orkesten, alles voor de wandelaars. En vergeet ook de bijdrage van de buurdorpen niet. Die ontvangen de wandelaars altijd met heel veel plezier en activiteiten.”

Dankzij de netwerken van de werkgroepleden zijn zo’n dertig mensen bereid gevonden om in kleding van rond het jaar 1000 de wandelaars te begroeten langs de routes; vooral amateurtoneelspelers uit de streek, maar ook de professionele theatervrouw Nicole Jongkind uit Heino. Zij zal de schalkse middeleeuwse deerne Aye vertolken, zo heeft ze laten weten. Anne-Marie: “Dat gebeurt op langere, rustige stukken tussen twee rustpunten in. Zodat de wandelaars even een echte opkikker krijgen. Een flink aantal zal ook vrijdagmiddag bij de intocht langs de rode loper staan. Dat is ook mooi voor de rolstoelers die soms omgeleid worden bij onverharde paden onderweg waar veel van deze middeleeuwers staan.” Carla: “Het zijn geen lange acts, maar wel gaan ze zorgen voor een leuke interactie met de wandelaars, een beetje gekkigheid dus. Echt een mooi fotomoment kun je zeggen.”

Mesjogge

Wie ook dit jaar ergens onderweg niet zal ontbreken is Gerard Oosterlaar (Höllenboer). Carla en Anne-Marie hebben geweldige herinneringen aan zijn bijdragen tijdens eerdere edities. “Hij droeg een keer kleding in schutskleuren en zat toen met een megafoon verstopt in de bossen bij Schoonheten. Nietsvermoedende wandelaars kregen opeens keihard vanuit de rododendrons te horen dat ze wel mesjogge moesten zijn om mee te doen. Want dat je van dat wandelen daar alleen maar blaren van krijgt, noem maar op. Daar hebben we ontzettend van genoten. Het was het gesprek van de dag bij de wandelaars die Gerard helemaal niet gezien hebben, alleen maar gehoord.”
Verder zingt bijvoorbeeld Annet Nikamp op dinsdag en zijn er accordeonisten en een trompettist (samen met een waarzegster bij de Crismanbrug). Daarnaast exposeert de Fotoclub Salland bij Angeli Custodes in Raalte en fotograaf Alex Witteveen met zijn bekroonde serie over boer Jan in Heeten. Natuurlijk is er nog veel meer muziek van bijvoorbeeld koren en dweilorkesten zoals het Heetense Germania, de Stuwzangers uit Vilsteren en de Droadnagels uit Haarle. Terwijl de Roalter Jongs ook weer elke morgen de wandelaars muzikaal uitgeleide doen op de Domineeskamp.

Koeienstal

Overigens is de route van de intocht op vrijdagmiddag gewijzigd; vanaf het Kulturhus lopen de wandelaars via de Markt en de Plas door de Munstersche straat om daarna linksaf te slaan om via de trottoirs van de Westdorplaan naar de (dit jaar extra grote) tent op de Domineeskamp te gaan.
Ook de deelnemers van de 8 kilometer lange Kids Route wachten dit jaar bijzondere gebeurtenissen. Carla: “Ze wandelen bijvoorbeeld dwars door de verzorgingscentra de Hartkamp, DeBuut en Angeli Custodes; de bewoners vinden dat geweldig. De kinderen lopen door de Kruisverheffing maar ook door de koeienstal van Rik Ogink.” Anne-Marie vult aan: “Ze bezoeken ook sportcentra als Nieuw Tijenraan, Vital Centre en AV Salland.”

Tijdmachine

De relatie met Raalte 900 jaar komt weer terug bij de levensgrote ‘tijdmachine’ die in de tent komt te staan. Anne-Marie: “Die is gemaakt door een stel Handige Harries met behulp van heel veel kettingen, tandwielen en raderen, noem maar op; erg indrukwekkend. Kinderen kunnen erin gaan en vinden dan elke dag een ander historisch thema. En kleding die daarbij past waarmee ze zich kunnen verkleden.”
Voor de volwassen en voor de jonge wandelaars geldt dus dat ze veel gaan meemaken. “Het is toch fantastisch dat ze thuiskomen, of dat nu in Salland of daarbuiten is, met al die geweldige verhalen. Niet alleen over het prachtige coulissenlandschap en de natuur hier maar ook over alles wat ze onderweg beleefd hebben.”

Afbeelding: Op de nieuwe banner van dit jaar, ook dit jaar door Leo Kemper uit Haarle getekend, is een aantal van die historische figuren afgebeeld, samen met de Plaskerk en het kasteel van de Ridders van Ramelo (al heeft Leo daar enige creatieve vrijheid voor genomen). Ook deze banner is weer te zien op bouwhekken.

 

Bron: WvS / Sallandcentraal.nl

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.