MOK werfje: altijd een waardevol punt

donderdag 06 juni

De Mokwerfjes, wie kent ze niet? Die kleine huisjes aan het kanaal. Wat doen die daar eigenlijk en wat betekent de naam? We vroegen het Geert Hannink. Hij is lid van onze Regiegroep en ook voorzitter van de Historische Vereniging Raalte & Omstreken.

In 1845 zou er in Overijssel een spoorweg aangelegd worden. Het zou dan van Kampen naar Zwolle gaan en via Raalte, Deventer naar de Duitse grens. Het plan bleek te complex en er werd gekozen om voor water te gaan: daarover zou het vervoer plaats moeten gaan vinden. Het Overijssels Kanaal werd gegraven en hiervoor werd de Maatschappij Overijsselsche Kanalen (MOK) opgericht. Zij hadden een werf nodig om al hun materiaal op te slaan en zo ontstonden de Raalter MOK-werfjes.

Aangezien er bouwhekken omheen staan momenteel, is het nog steeds een centrale plek. 900 jaar Raalte is er zichtbaar. Er hangen doeken waarin iedere inwoner wordt opgeroepen om mee te doen aan de viering van ons 900 jarig bestaan.

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.