Raalter Popronde 2023 is voor Firestone de brandstof op het vuurtje

maandag 10 oktober
Allerlei bands met link naar Raalte krijgen de kans zich in de kijker te spelen

Kijk niet gek op als zich tijdens Raalter Popronde 2023 allerlei vertegenwoordigers van bekende festivals melden. Organisatoren, boekingskantoren; allemaal zijn ze op zoek naar die onbekende, maar misschien wel hele grote muziektalenten. Of ze nu net begonnen zijn of al jaren proberen te ontsnappen aan oefenruimtes in bedrijfspanden, op zolderkamers of in kelders; dat ene pareltje is ‘goud’ waard.

Het zou een hele leuke bijvangst zijn van Raalter Popronde 2023, maar laten we het er op houden dat deze activiteit in het kader van 900 jaar Raalte vooral is bedoeld om de bands letterlijk en figuurlijk een podium te geven. Dat ze dus de kans krijgen om hun muzikale kunsten te vertonen aan een iets groter publiek dan ouders, familie, vrienden, buren en bekenden.

De Raalter Popronde maakt onderdeel uit van het derde jubileumweekend dat de naam Raalte op de plank’n heeft gekregen en een ode brengt aan de cultuur in Raalte. Bas Bolink is één van de organisatoren en is verheugd met de kans voor de lokale muzikanten. “Eigenlijk missen we wel een poppodium in Raalte. Eerder had je Bij Lampe nog wel eens de kans om een bandje te zien en nog vroeger had je hier de Bunker, maar er is nu geen bandjesscene meer. Helaas…”

Wellicht keert het terug met de initiatieven in het weekend van Raalte op de plank’n. Naast de Raalter Popronde 2023 op vrijdag wordt op zaterdag namelijk ook nog de ‘Vrienden van Raalte live georganiseerd. Genoeg voedingsbodem voor een passend vervolg zou je zeggen. Michiel Groote Schaarsberg juicht het allemaal toe. Met de band ‘Firestone’ is hij één van de deelnemende artiesten aan de Raalter Popronde 2023. Het is min of meer een doorstart van de band ‘The Fucking Fruitflies’ die ooit in de schoolbanken van het FRC (nu Carmel College Salland) is ontstaan. “De Popronde is voor ons een mooi ijkpunt. Het oefenen is hartstikke gaaf en gezellig, maar voor publiek spelen is natuurlijk het allermooist.”

 

Eigen motivatie

Na lange tijd kwam de band ‘The Fucking Fruitflies’ in 2017 en 2019 weer in de originele bezetting bij elkaar. Met deze reünie-optredens zamelden ze geld in voor de Antoni Leeuwenhoek Foundation. “Dat smaakte toch naar meer”, vertelt Michiel. “Het is zo leuk om weer met elkaar te spelen en uiteindelijk is een stuk vastigheid in het oefenen ook wel belangrijk. Helaas kwam toen corona om de hoek kijken en zijn twee van de zeven leden afgehaakt.”
Maar ook met 6 – naast gitarist Michiel zijn Marcel van Geel (zang), Edgar van Geel (bas), Mark Schinkel (gitaar), Maarten Groote Schaarsberg (gitaar) en Maarten Hoppen (drums) actief – redden ze zich prima. Want, de meeste bandleden zijn al wel zo’n dertig jaar actief in de muziek. “Weet je, dit is voor ons een leuk evenement. Af en toe een optreden, dat is perfect. We hebben niet de ambitie om alle feesttenten plat te spelen.”

“Het oefenen is hartstikke gaaf en gezellig, maar voor publiek spelen is natuurlijk het allermooist.”
Michiel Groote Schaarsberg, gitarist Firestone

“Ja”, haakt Bas aan. “Zo heeft iedere band z’n eigen motivatie. Soms melden zich gevestigde namen die stiekem nog wel hopen op een doorbraak, anderen willen gewoon meer bekendheid of gaan voor het sfeertje van het evenement. En dan heb je ook nog echt de nieuwe groepen die bijvoorbeeld voortkomen uit muziekschool Pop Rock Factory, het spannend vinden, maar wel graag podiumervaring willen opdoen. Een mooi voorbeeld vind ik Merel van het duo Merel Willemsen en Nienke Kinds. “Met het duo geeft ze een eigen draai aan country en pop, maar ze speelt ook in een band. Die heeft nog niet veel ervaring en dan is de Popronde dus een mooie kans om jezelf te laten zien en horen.”

 

Goede formule

Ten tijde van dit schrijven (begin september) is de line-up nog niet helemaal inzichtelijk. “Wanneer het is geslaagd?”, herhaalt Bas de vraag. “Wat mij betreft bij minimaal twaalf acts. Dan hebben we drie of vier bands per locatie. Tja, wat de publieke belangstelling wordt, is lastig in te schatten. Als het maar leuk gevuld is, de artiesten het tof vinden en dat ze hun vlieguren kunnen maken.”

De organisator hoopt dat het initiatief niet beperkt blijft tot 900 jaar Raalte. “Als het een succes is, is het mooi om het elk jaar weer op de kalender te zetten. Qua bandjes hebben we nu al gemerkt dat er meer zijn dan we van tevoren hadden ingeschat. Het principe dat je bij meerdere cafés een leuk stukje muziek kunt horen en ook weer gemakkelijk naar een andere locatie kunt gaan, is wel een goede formule.”

Het slotwoord is voor ‘The Fucking Fruitflies’. Sorry, Firestone natuurlijk. Jammer, het was zo’n mooie naam… Michiel geeft aan dat de band iedere maand op zondagochtend vanaf 10.00 uur bij elkaar komt in een Zwols oefenlokaal. Als andere mannen op de racefiets stappen of zich nog even omdraaien, rocken deze muzikale tijgers op nummers van onder meer Stones, Brood, Bowie, Black Crowes en Oasis. “En dat doen we graag. Ook al moet één van de bandleden iedere week vanuit Amersfoort komen. Met corona heeft alles op z’n gat gelegen, maar de beleving is er weer. We krijgen het enthousiasme terug uit de beginjaren van het FRC, ha ha. De Popronde werkt voor ons als de brandstof op vuurtje. Een droom? Ja, misschien toch nog om een keer op Stöppelhaene te mogen optreden. Op het podium voor de Stöppelkaterstent (Feestfabriek) bijvoorbeeld…”

 

Raalter Popronde 2023 wordt gehouden op vrijdag 20 oktober. De deelnemende horecagelegenheden zijn Robuuzt, Neuf en Tivoli. Naar aanleiding van de jurywaardering vindt op zondagmiddag 22 oktober een Grande Finale plaats op de Plas. Er wordt geen entree gevraagd. Voor de complete line-up en tijden verwijzen je graag door naar de website 900jaarraalte.nl.

 

 

 

TEKST: RUDI BUITENKAMP / FOTOGRAFIE: STEFAN KEMPER EN EIGEN FOTO’S

 

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.