Roalter misdaden deel 4: De Molenbar: ach dat waren nog eens tijden!

dinsdag 06 juni

Roalter misdaden Deel 4: De Molenbar: ach dat waren nog eens tijden!

Vrienden zijn er samen voor het eerst dronken geworden. Verliefde stelletjes hebben er hun eerste kus uitgewisseld. En muziekliefhebbers luisterden er voor het eerst naar die nieuwe LP uit Amerika. Waar meer dan in de legendarische Molenbar was ooit zoveel jeugdsentiment en nostalgie te vinden? Natuurlijk zal het door stamgasten van andere horecagelegenheden worden betwist, maar één ding is zeker: de Molenbar had iets speciaals. Vraag de gasten van vroeger om het bijzondere sfeertje te omschrijven en dan zijn ze niet in staat om het in woorden te vatten. ‘De Molenbar? Ach, je weet wel, het was de Molenbar.’ Of woorden van gelijke strekking.

De Molenbar was onderdeel van ‘Het Wapen van Raalte’. Een vermaarde horecagelegenheid aan de Stationsstraat met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot eind negentiende eeuw. Vanaf 1923 was de exploitatie in handen van de bekende familie Woolderink. Het stations koffiehuis werd flink uitgebreid. Er kwam een bioscoop en er werd voor het eerst ook sterke drank gedistilleerd. De jenever en met name ook de beerenburg van Woolderink genoten niet alleen regionale, maar zelfs landelijke bekendheid. De naam Molenbar duikt voor het eerst op als de familie Huisken (tegenwoordig eigenaar van de Bagatelle) zichzelf inmiddels eigenaar mag noemen. De in 2008 overleden Willy Huisken besloot in de jaren zestig om de voormalige opslag- en toneelruimte om te bouwen tot bar. Was het bij de opening in 1968 vooral een lokaal etablissement; in de hoogtijdagen groeide het uit tot een regionaal fenomeen. De bezoekers kwamen toen al lang niet meer alleen uit Raalte en het publiek bestond uit een mooie mix van leeftijden (grofweg tussen de 25 en 40) en beide sexes waren goed vertegenwoordigd. Het laatste was na afloop zeker te merken als in de nabijheid van het pand diverse vrijende paartjes konden worden aangetroffen.

 

1985

In 1984 kwam ‘Het Wapen van Raalte’ in handen van de horecafamilie Zwakenberg. Een nieuwe toekomst voor het pand en ook voor de Molenbar, dat vanaf februari 1985 ineens ‘Het Wapentje’ moest gaan heten. De bezoekers bleven onderling echter hardnekkig vasthouden aan de naam Molenbar en dat deed de nieuwe eigenaren snel besluiten om de oude naam weer van stal te halen. Het was bijna een geuzennaam, zeker ook als tegenhanger van De Leeren Lampe. Disco tegenover alternatieve kroeg, dat waren zo ongeveer de vergelijkingen, die destijds werden getrokken. Wie bij de ene uitgaansgelegenheid kwam, was nooit te zien bij de ander. Dat werd namelijk ervaren als een vorm van heiligschennis.

 

De ‘strijd’ tussen de horecabedrijven werd vooral uitgevochten via de muziek. Vooral DJ René Soestbergen was bij velen geliefd om zijn aparte keuzes. Waar andere cafés en bar-dancings kozen voor de veilige weg door uitsluitend de bekende nummers te draaien, vond hij het een uitdaging om de bezoekers kennis te laten maken met beginnende, maar veelbelovende bands en groepen met een bijzondere muziekstijl. Zo bracht hij de gasten van vervoering met muziek van U2, toen nog amper uit de muzikale luiers, maar ook met The Cure en The Cult. Mede daardoor werd destijds al geroepen dat de muziekkenners iedere zaterdag- en/of zondagavond naar de Molenbar gingen. Soms om 21.00 uur even een stempel halen om zeker te weten dat je binnen kunt komen en dan later op de avond terug voor de ‘finest hours. Enkele andere legendarische DJ’s uit die tijd waren Marcel van Rossum, Gerard Elferink (de oud-wethouder) en Jos van Eunen. Laatstgenoemde profiteerde zelfs dankbaar van zijn tijd als dienstplichtig soldaat Hij moest regelmatig met de helikopter naar Engeland en gebruikte die vlucht meteen om de net verschenen langspeelplaten mee te nemen. Zo kon het gebeuren dat in de Molenbar in Raalte muziek werd gedraaid, die in Nederland nog niet eens verkrijgbaar was. Soms was het goed, soms wat minder, maar in ieder geval altijd nieuw en verrassend!

Ook bij De Leeren Lampe zagen ze het succes van de Molenbar en men probeerde daar hetzelfde stijltje te kopiëren. Gecombineerd met de andere mogelijkheden van ‘de Lampe’ zorgde dat er helaas voor dat de publieke belangstelling bij de Molenbar afnam. De Zwakenbergies probeerden het nog even op de moderne toer en later met de organisatie van themafeesten, maar het was het begin van het einde.

 

1999

In de jaren negentig viel het doek voor de Molenbar en eind 1999 ook voor ‘Het Wapen van Raalte’. Het gebouw voldeed niet aan de eisen van een milieu- en hinderwetgeving. Sterker nog: het inmiddels door woningen omsloten etablissement draaide al meerdere jaren zonder te voldoen aan milieu- en hinderwetgeving. Er was al eens uitstel verleend, maar nu was toch een zeer grondige renovatie noodzakelijk. De familie Zwakenberg was inmiddels echter ook al in het bezit van café Old Dutch op de Grote Markt. ‘Het Wapen van Raalte’ ging over in handen van Bouwbedrijf Haarman uit Raalte en dat was al een signaal dat er in de nabije toekomst geen plaats meer zou zijn voor het gebouw. Aldus geschiedde, want het etablissement ging in het begin van het nieuwe millennium tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw.

Redactionele noot: 

Foto’s met dank aan Raalte Clopedie!

Dit artikel van de Roalter Wind, is destijds mede tot stand gekomen dankzij het archief van Jos Segbers.

Nee, er is in Raalte geen kloon van (wijlen) Peter R. de Vries actief om allerlei criminele activiteiten bloot te leggen. Dossier Roalter misdaden legt de vinger op andere misstanden, namelijk de laffe moord op aansprekende gebouwen door de jaren heen. Panden met een bijzondere architectuur, bijzondere verhalen of kenmerkend voor de tijdsgeest zoals gebouwen met een bijzondere bestemming. Schijnbaar achteloos zijn ze met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een vang begrip als ‘vernieuwing’. De redactie van Roalter Wind durft het hardop te zeggen: Leve de achteruitgang! In het 900 jaar bestaan van Raalte geven wij deze verhalen een ‘nieuw’ podium door ze te plaatsen op de website en social media. 

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.