Twintiger Annelie Oosterwechel geniet van enthousiasme

vrijdag 03 maart

Twintiger Annelie Oosterwechel geniet van enthousiasme in regiegroep van organisatie

 

“900 jaar Raalte zorgt voor nieuwe dynamiek in de samenleving”

 

Je moet echt wel een aardig tijdje onder een steen hebben geleefd wil je het niet hebben meegekregen. Het dorp Raalte viert dit jaar het 900-jarig bestaan! En zoals een goed Raaltenaar betaamt, moet dat stevig worden gevierd. Niet alleen door je vol te laten lopen – dat kan natuurlijk wel, want het is een vrije keuze – maar vooral door ruim baan te bieden aan een rijk verenigingsleven en door de historie weer tot leven te wekken.

De overkoepelende organisatie van 900 jaar Raalte is in handen van een regiegroep bestaande uit twaalf vrijwilligers van divers pluimage en van alle leeftijden. De Benjamin van het gezelschap is Annelie Oosterwechel. Alle reden deze twintiger eens te vragen naar haar motivatie om bij deze groep aan te haken. “Ik ben een geboren en getogen Raaltese. Waar mijn drie oudere zussen elders zijn gaan wonen, ben ik terug gekomen. Het mooie is dat het een kleine plaats is en tegelijk ook best wel groot. Het beeld dat jongeren wegtrekken, herken ik zeker, maar ik heb het idee dat het wel verandert. Dat jongelui dus meer blijven plakken. En waarom ook niet? Het bedrijfsleven is tegenwoordig een stuk groter, gevarieerder, groter en interessanter geworden en er wordt hier van alles georganiseerd.”

Als één van de vele vrijwilligers van Stöppelhaene was ze te gast op de afterparty van het Oogstfeest toen ze door opper-organisator Ton Groot Beumer werd benaderd om in de regiegroep van 900 jaar Raalte plaats te nemen. “Wat ik daar heb geleerd? Nou, in eerste instantie dat er nog heel veel groepen mensen zijn die hier van alles organiseren. En in tweede instantie dat ik nog lang niet alles bleek te kennen”, zegt ze lachend.

 

Aanjagers

Het is eigenlijk helemaal niet vreemd dat Annelie als vrijwilliger betrokken is geraakt bij 900 jaar Raalte, want hier komt voor haar van alles bij elkaar. Haar voorliefde voor mooie historische verhalen, haar passie voor het organiseren van evenementen en de trots om zichzelf Raaltese te mogen noemen. “Soms gaat er in de vergadering van de regiegroep nog even een mooi verhaal of geweldige anekdote van vroeger over tafel. Ik kan daar echt heel erg van genieten.”

Ze maakt dus deel uit van de regiegroep. Zeg maar de grote paraplu van waaronder alles in het kader van het feestjaar wordt gebundeld. “We waren er al vrij snel uit dat het onze insteek moest zijn om een jaar lang activiteiten te organiseren. Dat is uitgemond in drie weekenden: Raalte Royaal (28, 29 en 30 april: activiteiten met nadruk op sport en beweging), Van Raelt tot Raalte (14, 15 en 16 juli: activiteiten met nadruk op historie) en Raalte op de plank’n (20, 21, 22 oktober: activiteiten met nadruk op theater, muziek en spektakel). Als leden van de regiegroep hebben we allemaal een weekend geadopteerd. Samen met Annemieke te Wierik-Jansen en Esther Vastenavond ben ik verantwoordelijk voor Raalte Royaal. Dat betekent niet dat we zelf alles gaan doen, maar dat we vooral als aanjagers functioneren.”

Een mooie ‘bijvangst’ van het aanjagen en het bundelen van activiteiten en vrijwilligers is dat groepen, die even op een dood spoor zaten, weer tot leven zijn gewekt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de lokale Oranjevereniging dat nog maar drie leden kende en nu weer nieuwe aanwas heeft mogen verwelkomen. “Blijkbaar vinden organisaties het lastig om aan mensen te komen en blijkbaar vinden mensen het lastig om de weg te vinden. 900 jaar Raalte zorgt nu voor een hele nieuwe dynamiek in de samenleving. Het is dan ook een wens dat er iets blijft hangen van al onze inspanningen. De regiegroep is er volgend jaar niet meer, maar hoe mooi is het om bepaalde activiteiten een stabiele basis voor de toekomst te geven. Als regiegroep vinden we dat er ruimte moet zijn om te vieren, maar maken we ons dus ook sterk voor dit soort maatschappelijk doelen.”

 

Raalte Royaal vele activiteiten: O.a met bevrijdingsvuur, sportdag en herdenkingsconcert

900 jaar Raalte samengevat in drie feestelijke weekenden. “Is dat het?”, vraag je je misschien af. Nee, zeker niet! Ook tussen de weekenden door wordt van alles georganiseerd. Hierdoor wordt het programma telkens aangevuld en aangepast. Voor de laatste stand van zaken kun je kijken op de speciale zuilen die overal in het centrum staan opgesteld, op deze website en natuurlijk op de diverse social media platforms.

Nadat iedereen op donderdag 27 april al op grote schaal Koningsdag heeft gevierd, doen we het de dagen daarna qua feest iets rustiger aan.

Op 28 april is de aftrap van Raalte900 Gecoache, een populaire activiteit waarbij wandelen wordt gecombineerd met een avontuurlijk spel op basis van GPS. En op zaterdag 29 april staat de Raalter sportdag bij Tijenraan op het programma. Zondag 30 april belooft een prachtige afsluiting van het eerste weekend te worden met de Droomdag voor mensen met een beperking en een Herdenkingsconcert in de Kruisverheffing.

Een absoluut kippenvelmoment op 30 april wordt de binnenkomst van het Bevrijdingsvuur. Leden van atletiekvereniging AV Salland zijn al maanden in training om de monstertocht vanuit Normandië naar Raalte te volbrengen. Een estafetteloop van maar liefst 820 kilometer!!!

 

Tekst : Rudi Buitenkamp – fotografie: Stefan Kemper: Roalterwind iswm 900jaarRaalte.

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.