Uit eten met Esther Vastenavond

donderdag 03 maart

Terwijl de Zwabberaars zich buiten Brasserie Zwakenberg opmaken voor carnaval, én in de wetenschap dat deze Roalter Wind vlak voor Pasen verkrijgbaar is, hadden we wat achternaam betreft geen betere gast kunnen verzinnen dan Esther Vastenavond. Maar dat is toeval. De reden waarom deze enthousiaste verbinder aanschuift heeft alles te maken met een ander feest: Raalte 900 jaar.

“Ik laat me graag verrassen”, reageert Esther (38) op de vraag van gastheer Floris wat we willen eten. Terwijl we genieten van een amuse van makreelmousse en zalmkaviaar, vertelt de in Raalte woonachtige Esther dat ze in Heino geboren is. “Naast de melkfabriek. Ik heb twee jongere broertjes, maar omdat we allen binnen een paar jaar geboren zijn, beschouw ik ze eerder als broers.” Hun vader is op dat moment psychiatrisch verpleegkundige en freelance journalist, hun moeder is psychiatrisch verpleegkundige op de Franciscushof. Eerst gaat Esther naar Brinkzicht, vanwege een verhuizing naar de andere kant van Heino gaan de kinderen later naar de Mariaschool. “We zijn heel vrij opgevoed. Lekker veel buiten spelen met buurtkinderen en vriendinnetjes. Een veilig thuis. We zijn vanuit vertrouwen opgevoed, als kind wist je: als er een keer iets misgaat, kom je gewoon weer terug naar huis.” Esther doet verschillende sporten, zoals jazzgym, tennis en volleybal. De middelbare school volgt. In Raalte maakt ze de overgang van FRC naar Carmel College Salland mee. “Al kregen we nog jarenlang tijdens proefwerken papier met FRC erop.” Dan mogen we genieten van ons voorgerecht: zout gedroogde prosciutto op crostini met friséesalade en truffelolie. “Een heerlijk begin, lekker fris.”

Op haar 16e rondt Esther de havo af. “Ik wilde graag op kamers en was twee weken 17 toen ik naar Groningen verhuisde voor de studie Commerciële Economie. Ik vond het heel leuk, de drive kwam los. Ik heb zowel hbo als universiteit versneld afgerond. Toen was ik 21 en stond ik twee diploma’s buiten.” Denk niet dat er geen studentenleven in zit, zo is Esther onder meer bestuurslid van een studievereniging. Ergens wil ze na haar studie naar het westen, maar vriend Tom denkt daar anders over. “We kregen in 5 havo verkering en Tom wilde in Salland blijven. We gingen samenwonen in de Haverstraat in Raalte. Nooit spijt van gehad. Salland is zo mooi, bovendien gaat het hier niet om wat je hebt gedaan, maar om wie je bent. Dat past helemaal bij mij.” In de Haverstraat heeft het stel een erg leuke tijd. Ook vindt Esther haar eerste baan: praktijkmanager bij Voetencentrum Nijenhuis, tegenwoordig Innofeet. “Ik wilde graag de zorg in, toch ingegeven door mijn ouders. Jeroen en Jurgen hebben mij vol vertrouwen het eerste zetje gegeven. Als amper 22-jarige was ik leidinggevende. Een leerzame tijd, ook door de vele goede gesprekken met hen. Ik heb er met veel plezier gewerkt. Toen ik naar het Deventer Ziekenhuis vertrok stonden ze met een enorme bos bloemen voor de deur.”

In Deventer werkt Esther aanvankelijk als projectleider. “Ik heb er acht jaar gewerkt, waarvan de laatste zes als hoofd inkoop, op het laatst gecombineerd met verkoop. Destijds voerde ik ook onderhandelingen met zorgverzekeraars.” Ernaast heeft ze een eigen bedrijf als adviseur in eerstelijns vraagstukken en zit ze in de beroepsvereniging van podotherapeuten. Esther is graag bezig, dat mag helder zijn. “Ik zat in Deventer in een stafafdeling, maar wilde meer verbinding met de zorg. Bij Treant ziekenhuis werd ik RVE-manager, resultaat verantwoordelijke eenheid, van het vrouw-kindcentrum en urologie. Daar was ik rechtstreeks verantwoordelijk. Eigenlijk heb je je eigen bedrijf binnen het ziekenhuis. Heel mooi om bedrijfsmatig bezig te zijn, terwijl de mensen er op een heel kwetsbaar moment komen. Om dat dan goed te faciliteren, dat drijft mij. Ook gaat het om de zorg voor overmorgen, zijn we voorbereid op de toekomst?” Begin 2020 kwam corona. Ze is in de eerste paar maanden één van de drie crisismanagers. “Een bizarre periode, in de auto had ik een rugzak met extra kleding, want ik wist niet of ik wel thuis zou slapen.” Sinds eind 2020 werkt ze in Isala Zwolle, in de functie van RVE-manager Oncologisch centrum en pathologie. “Samen met een dokter ben ik verantwoordelijk. Ik werk fulltime, over zeven dagen verdeeld. Eigenlijk sta je nooit helemaal uit. Maar ik vind het mooi om weer lokaal te werken, iets te doen voor mijn omgeving.” Dan brengt gastvrouw Ronja onze uiensoep en vallen we stil. “Wat is dit zalig! Dit heeft overduidelijk lang getrokken.”

Ons gesprek voert naar de liefde voor koken, Esther mag graag kokkerellen als ze tijd heeft. Wanneer de borden leeg zijn pikken we met ‘het leven moet je vieren’ de draad weer op. In 2012 trouwen Esther en Tom. “Gemeentehuis, kerk, groot feest bij de Bagatelle, alles erop en eraan. Geweldig! Stefan Kemper was onze fotograaf trouwens.” Tijdens de bitterbal van oesterzwam met truffelmayonaise vertelt Esther hoe ze in Raalte van de Weidelaan inmiddels naar Venebrugge zijn verhuisd. Niet alleen in haar werk doet ze graag iets voor haar omgeving, zo blijkt al snel uit de mooie lijst vrijwilligersbaantjes; gehandicaptenzorg, Culturele Raad Raalte, Hoftheater, VV Heino, waar Tom een tijd onder de lat staat in Heren 1. Twee jaar terug start ze met vriendinnen Henriët Arends en Annemiek te Wierik Stichting Raalte OOGST, ‘Wie zaait, zal oogsten’. “We willen maatschappelijke projecten opzetten.” Zo ontstaat buurttuin Plukgeluk in wijk Salland-2, met bloemen, kruiden en groenten in het openbaar groen. “Het is positief uit de hand gelopen. We gaan een lesprogramma opzetten en binnenkort hebben we een voorjaarsfeest, waarvoor onze zonen Lennart en Julian van 7 en 8 zich ook inzetten.” De buurttuin wordt derde bij de Goudhaentje 2022-verkiezing. Tijdens een boterzachte runderentrecote met pepersaus en allerlei garnituren vertelt ze dat er later dit jaar een tweede project volgt. “Maar dat blijft nog even geheim!”

Via de buurttuin belandt Esther bij 900 Jaar Raalte. “Een erg leuke energieke groep.” In de rol van secretaris overziet ze het bomvolle programma dat inmiddels is losgebarsten. “Voor jong en oud. Er zijn drie themaweekenden: Raalte Royaal in april, Van Raelt tot Raalte in juli en in oktober Raalte op de plank’n. Twee thema’s, Raalte actief en Raalte groen, vormen gedurende het jaar de rode draad rondom allerlei activiteiten.” Als we van een zalige koffiebavarois met vers fruit smullen, lacht Esther: “Verbinden, daar haal ik veel energie uit!”

 

Tekst: Roalterwind

 

 

 

Uit eten met Esther Vastenavond

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.