Kunst- en cultuurroute 21 en 22 oktober in 900-jarig Raalte

woensdag 10 oktober

 

Mooi podium voor kunstenaars in eigen dorp’

Meer dan 40 kunstenaars uit Raalte, van jong tot oud en van beginnend tot professioneel, zullen in het weekeinde van  21 en 22 oktober op 23 verschillende locaties in en rond het centrum van het dorp hun werk laten zien. Een hele bijzondere route in het kader van Raalte 900 jaar met, naast meer bekende locaties zoals de Plaskerk, het Annahuis, de MOK-werf, Traxx en het Hoftheater ook hele bijzondere plekken; van de pastorie naast de Kruisverheffing tot de watertoren en de oude smederij aan de Koestraat.

En het weekend draait niet alleen om kunst. Zo is er bijvoorbeeld ook aandacht voor muziek met onder meer een optreden van St. Caecilia, komt er een creatieve workshop voor kinderen en is er zondag een speciaal concert door Henk Veldman op de beiaard van de Kruisverheffing.   Het weekend is onderdeel van Raalte op Plank’n waarin nog veel meer te beleven valt zoals muzikale evenementen. Zoals Vrienden van Raalte Live, Raalte in alle toonaarden (Korendag)  en de Raalter Popronde in het centrum van Raalte. Kortom genoeg te doen.

Het is in ieder geval een enorme klus om te organiseren, zo weten Rosa Schrijver en Dineke Renkema van de Culturele Adviesraad Raalte, ondersteund door Mirjam Borger van het Hoftheater. Vorig jaar september zijn ze al met de eerste voorbereidingen gestart. “Maar het programma is echt prachtig geworden. Heel bijzonder werk van heel verschillende kunstenaars, allemaal uit Raalte zelf, op heel diverse locaties. Waarvan de eigenaren allemaal graag wilden meewerken,” zo klinkt het enthousiast.

In de weken voor 21 en 22 oktober zal een compleet overzicht van (het werk van) de kunstenaars en locaties huis-een-huis in Raalte verspreid worden.  Want dat aanbod is even groot als divers; van schilderkunst tot fotografie en van beeldhouwwerken tot macramé en glaskunst.

Hoewel het woord kunst- en cultuurroute misschien anders doet vermoeden, is iedereen op deze zaterdag en zondag tussen 11 en 5 uur helemaal vrij om zelf te bepalen waar het te voet, per fiets of met de auto heen gaat. En alles is gratis, er wordt nergens entree gevraagd.

Zonder andere locaties te kort te doen is het drietal vooral blij met de deelname van de monumentale pastorie naast de Kruisverheffing. “Het parochiebestuur wilde voor deze keer graag meewerken. Dat is best bijzonder en we zijn er ontzettend blij mee. Hier komen in de verschillende ruimtes onder meer portretten van bekende Raaltenaren te hangen, gemaakt door Gerard te Wierik. Met daarbij een toelichting op die personen. Dat past goed in deze monumentale omgeving,” verklapt Rosa Schrijver.

“We hebben ernaar gestreefd om bij al die zo verschillende locaties ook passend werk van kunstenaars te vinden. Dus bijvoorbeeld in een meer industriële omgeving zoals Booijink of de oude smederij vind je werk van kunstenaars die tot hun recht komen in zo’n omgeving,” vult Dineke Renkema aan.

Bijzonder is ook de aandacht voor overleden kunstenaars, bijvoorbeeld voor de in 2007 overleden Gerardus Johannes Tuïnk, bij vele Raaltenaren bekend als ‘De Knuit’. Mirjam Borger;  “Zijn dochter vond het geweldig dat het werk van haar vader dat weekeinde in de oude synagoge aan de Stationsstraat te zien is. Maar er komt ook een expositie van het werk van de twee jaar geleden overleden Teun de Haan. En vergeet ook de in 2019 jong overleden multimedia kunstenaar Bram de Krosse niet. Hij maakte schilderijen, objecten, interactieve installaties, 3D-creaties en zelfbedachte spellen. Dat zal bij Taveerne Tivoli te zien zijn, toch destijds een beetje zijn stamkroeg.”

Die aandacht voor deze overleden Raalter kunstenaars past goed in het plaatje van een heel breed overzicht van tientallen Raalter kunstenaars in allerlei disciplines. Sommigen zijn nog maar net begonnen, anderen zijn al heel lang bezig en doen dat als professioneel kunstenaar.

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat zo’n speciaal kunst- en cultuurweekend belangrijk is, niet alleen voor de bezoekende Raaltenaren maar ook voor de kunstenaars zelf. “Want eigenlijk ontbreekt er in het dorp nu een soort broedplaats waar bijvoorbeeld jonge kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en stimuleren. Zoals dat vroeger in de oude Huishoudschool aan de Zwolsestraat kon. Nu zie je, helaas, dat jonge kunstenaars naar grotere steden vertrekken waar dat soort creatieve ontmoetingsplekken wel zijn. Daarom is het belangrijk om ze nu in het eigen dorp een mooi podium te geven met zo’n weekend.”

Is Raalte kunst- en cultuurminded genoeg of viert de Raaltenaar toch liever een feestje? Dineke geeft een tactisch antwoord; “Nou, iedereen mag van dit weekeinde natuurlijk ook gewoon een heel mooi feestje maken.“

 

(Foto)

De drie organisatoren (vlnr) Mirjam Borger, Dineke Renkema en Rosa Schrijver voor de monumentale pastorie bij de Kruisverheffing die bij de kunst- en cultuurroute 21 en 22 oktober in het kader van Raalte 900 jaar ook bezocht kan worden.

 

Regiegroep

Een groep enthousiastelingen zocht elkaar op. De burgemeester werd betrokken en tadaa: de Regiegroep ontstond. Inmiddels zijn we een stichting. We voeren regie, maken een grote jaarkalender, helpen met vergunningen, zichtbaarheid en ondersteuning en delen volop enthousiasme.

Neem contact op

Socials

Op de sociale kanalen laten we zien wat er gebeurt in de aanloop naar 2023. Volg ons en deel met ons.